مقالات

آشنایی با مخازن تحت فشار

مخازن تحت فشار

مخازن تحت فشار برای نگهداری گازهای فشرده استفاده می شوند. گازها و محصولات شیمیایی یا مواد دیگری که نمی توانند در فضای آزاد نگه داشته شوند، به صورت فشرده در مخازن قرار می گیرند. استفاده از مخزن تحت فشار برای نگهداری گازها، نوعی روشی ایمن برای فعالیت های صنعتی است. مخازن تحت فشار برای دستیابی به اهداف صنعتی، مانند: تولید برق و گرمایش استفاده می شوند.

یکی از مهمترین مخاطرات استفاده از این نوع مخازن، حادثه انفجار می باشد؛ به همین دلیل، تمامی مخازن تحت فشار به صورت دقیق طراحی و ساخته می شوند. اگر به صورت حرفه ای در این حوزه فعالیت می کنید، باید بدانید که تلاش برای یادگیری و توسعه مهارت های خود، بسیار مهم است. در ادامه با ما همراه باشید تا مهمترین نکات را درباره این مخازن کشف کنید.

مخزن تحت فشار

مخازن تحت فشار، دارای کاربردهای صنعتی بسیار

مخزن تحت فشار یا منبع انبساط چیست؟

منبع انبساط، مهم ترین بخش از صنایع نفت و گاز است. این منابع، تحت فشارهای بسیار بالایی هستند که می توانند برای کارگران و تجهیزات خطرآفرین باشند؛ به همین دلیل، طراحی و ساخت این منابع با رعایت پارامترهای امنیتی بسیار حساس و پیچیده صورت می گیرد.

برای ساختن یک مخزن، ابتدا شبکه ای از لوله های فولادی باید به داخل زمین حفر شوند. در مرحله بعدی، با حفر چاه های عمیق، میزان فشار و حجم مخزن بررسی خواهد شد. برای افزایش فشار درون مخزن، گاز با فشار بالا باید به داخل آن تزریق شود. در مرحله بعدی، تجهیزات مدیریتی به منظور کنترل فشار درون مخزن و نمایشگرها برای رصد و کنترل به کار گرفته می شوند.

علاوه بر طراحی و ساخت، نگهداری و نظارت بر این منابع نیز بسیار حائز اهمیت است. نگهداری و تعمیرات منظم، می تواند در کاهش خطرات و افزایش بازدهی و سود آوری صنایع نفت و گاز تاثیر بسزایی داشته باشد.

مخزن تحت فشار

قابل ساخت در ابعاد مختلف

ویژگی های مخازن تحت فشار

این مخازن با دیواره های بلند، جهت نگهداری و حفظ مایعات و گازهایی که تحت فشار بالایی هستند، طراحی شده اند. در حال حاضر، با پیشرفت تکنولوژی، نیاز به مخازن تحت فشار برای لوله کشی و انتقال مایعات و گازها بسیار افزایش پیدا کرده است. ویژگی های مهمی که باید در طراحی این مخازن در نظر گرفته شوند، عبارتند از:

  • مقاومت بالا در برابر فشار و دما
  • ساخته شده از موادی مانند فولاد با کیفیت بالا
  • مقاومت بالا در برابر خوردگی به دلیل خواص اسیدی مواد
  • حفظ کیفیت و ایمنی
  • عدم امکان هرگونه نشت یا نفوذی
  • طول عمر بلند
  • نیاز کم به تعمیر و نگهداری
  • مقاومت بالا در برابر لرزش
  • سهولت در نگهداری و تعمیر
  • سازگاری با سایر قطعات موجود در سیستم های کنترل

کاربردهای مخازن تحت فشار

این مخازن شامل یک شیلنگ فولادی بوده که آب خنک کننده به داخل آن جریان دارد. از این شیلنگ برای جلوگیری از افزایش دمای داخل مخزن و حفظ فشار در داخل آن استفاده می شود. بخشی از کاربردهای مخازن تحت فشار عبارتند از:

نگهداری مخازن تحت فشار

سهولت در نگهداری و تعمیر

  • صنعت نفت و گاز

در بسیاری از فرآیندهای صنعت نفت و گاز، مخزن تحت فشار کاربرد دارد. در فرآیند استخراج و ذخیره سازی نفت، از مخازن تحت فشار برای نگهداری نفت استفاده می شود. همچنین در فرآیند جداسازی گاز از نفت، این مخازن نقش مهمی در حفظ فشار به عنوان یک شرط اساسی در فرآیند بازیابی گاز دارند.

  • صنایع پتروشیمی و ساختمانی

مخازن تحت فشار در صنایع پتروشیمی و ساختمانی نیز به کار می روند. به عنوان مثال: در صنایع پلاستیک، مواد شیمیایی و سیمان از این مخازن برای نگهداری کردن محصولات استفاده می شود.

  • صنایع غذایی و دارویی

از دیگر کاربردهای مخازن تحت فشار می توان به استفاده در صنایع غذایی و دارویی نیز اشاره کرد. این صنایع از این مخازن برای نگهداری محصولات، بهبود کیفیت و عمر مفید آن ها استفاده می کنند.

در صورت هرگونه خرابی و تخلیه شدن مواد در داخل مخازن تحت فشار ممکن است حوادث خطرناکی رخ دهد؛ به همین دلیل، به کار گیری این مخازن در همه جایگاه های صنعتی باید با حساسیت بالا صورت گیرد. همچنین آموزش کارکنان و پایبندی به استانداردهای ایمنی از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.

مراحل تولید مخزن تحت فشار

فرایند تولید مخازن تحت فشار، یک عملیات بسیار پیچیده و حساس است. برای تولید یک مخزن با کیفیت بالا، استانداردهای بسیاری باید رعایت شوند. مراحل تولید مخازن تحت فشار عبارتند از:

مهندسی مخازن تحت فشار

در این مرحله، مهندسان شروع به شناسایی نیازمندی های کاربردی و محیطی مورد استفاده از مخازن تحت فشار می کنند. مواد استفاده شده باید با توجه به فشار مناسب برای محیط کاربردی، بررسی و انتخاب شوند. همچنین، در این مرحله، با توجه به نوع  مواد ساخت مخزن، یک نقشه فنی از محصول نهایی رسم می شود.

تهیه و برش مواد و فلزات

بعد از مشخص کردن مواد ساخت و نوع مخزن، مواد و فلزات با استفاده از دستگاه های خاصی برش داده و تهیه می شوند. بیشتر مواد سازنده مخازن شامل فلزاتی مانند: فولاد و آلومینیوم هستند. هرچه کیفیت مواد برش خورده بالاتر باشد، کیفیت محصول نهایی در مراحل بعدی نیز بهبود می یابد.

اتصال قطعات فلزی

در این مرحله، قطعات تهیه شده در مرحله قبلی با هم اتصال داده می شوند. اتصال قطعات برای ساخت مخزن هایی با حجم بزرگ، با استفاده از فن های جوشکاری صورت می گیرد. هنگامی که قطعات، بزرگ و به شکل دایره ای باشند، روش های دیگری مانند نیتروژن کردن در نظر گرفته می شود.

تست های کیفی برای تضمین کیفیت

بعد از اتصال قطعات، برای اطمینان از کیفیت و دوام مخزن، تست های کیفی انجام می شوند. این تست ها شامل موارد زیر هستند:

  • تست فشار
  • تست جوش
  • خمش
  • تست ضربه

در صورتی که مخزن ساخته شده حتی یکی از تست ها را نگذراند، شرکت به دنبال بررسی علت مشکل و اجرای اصلاحات مناسب خواهد بود.

پایان کار و تحویل محصول نهایی

پس از اتمام همه مراحل تولید، محصول نهایی ارائه خواهد شد. در آخرین مرحله، نقشه فنی و سایر اسناد و مدارک مربوطه به مشتری تحویل داده می شوند.

موارد حائز اهمیت در استفاده از مخازن تحت فشار

همان طور که پیشتر اشاره شد، این مخازن جزو تجهیزات حیاتی صنعتی محسوب می شوند؛ به همین دلیل باید به صورت دوره ای کنترل و بازدید گردند. برای استفاده بهینه از مخازن تحت فشار باید به چندین مورد مهم توجه کنید که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت:

کنترل و بازدید دوره ای

برای اطمینان از میزان کیفیت و سلامت مخازن باید از یک برنامه کنترل و بازدید دوره ای برای آنها استفاده کرد. این برنامه باید شامل موارد زیر باشد:

  • بررسی مشخصات فنی مخازن
  • چک کردن نحوه کار و شارژ شدن آن ها
  • بازرسی از نحوه تست مخازن در روزهای مختلف
شارژ مجدد مخزن

شارژ مجدد مخزن، دارای اهمیت بالا

شارژ مجدد باد مخزن

مخازن تحت فشار عموما با گازهایی مانند: نیتروژن، هیدروژن و غیره شارژ می شوند. این گازها باید به صورت دوره ای شارژ مجدد شوند. درصورتی که فشار گاز داخل مخزن بسیار پایین باشد، مخزن، دیگر قابل استفاده نخواهد بود. به علاوه باعث خطر جدی برای کارکنان صنعتی نیز می شود. قبل از هر استفاده، باید از شارژ مخزن مطمئن شوید که فشار داخل آن تهدیدی برای کارکنان به شمار نرود.

تنظیم فشار باد مخزن

برای رسیدن به بهترین عملکرد مخازن تحت فشار باید به فشار گاز داخل آن ها دقت کرد. برای تنظیم فشار، ابتدا باید نوع گاز داخل مخزن را بررسی کنید. همچنین با توجه به آن، دستورالعمل های تنظیم فشار را بررسی نمایید. معمولا در هر مخزن، فشار پیش فرض برای گاز مشخص شده است. شما باید با مراجعه به دفترچه راهنما اطلاعات لازم را به دست آورید.

مزایا و معایب مخازن تحت فشار

مخازن تحت فشار، امکان ذخیره گاز یا مایعات در فضای کوچک و بسته، در شرکت های مختلف را فراهم می کنند. این مخازن به شرکت ها کمک کرده تا از فضای محدود، بیشترین استفاده را ببرند؛ از این رو، هزینه تولید و نگهداری را کاهش می دهند.

البته برخی از معایب هم با استفاده از این مخازن همراه است. این مخازن تحت فشار، برای نگهداری گازها و مایعات خطرناک مورد استفاده قرار می گیرند. اگر فرآیند ذخیره سازی و برداشت، به درستی انجام نشود، مخاطره زیادی برای افراد مشغول به کار در اطراف مخازن به وجود می آید. دیگر مزایا و معایب استفاده از مخازن تحت فشار عبارتند از:

مزایای استفاده از مخازن تحت فشار

    • امکان استفاده از فضایی کوچک و بسته برای ذخیره سازی گازها و مایعات
    • کاهش هزینه های نگهداری و تولید
    • عدم نیاز به فضای زیاد برای نگهداری مواد در فرآیند تولید مواد شیمیایی، ساختمانی و غیره

معایب استفاده از مخازن تحت فشار

    • ریسک بالا برای افراد مشغول به کار در محیط های اطراف مخازن
    • نیاز به تجهیزات پیشرفته برای رصد و نظارت بر مخازن تحت فشار
    • عدم امکان دسترسی به فضای داخلی مخازن برای تعمیرات یا بررسی دقیق

جمع بندی

مخازن تحت فشار، کاربردهای گسترده ای در صنعت دارند؛ از  این رو خرید یک مخزن با کیفیت می تواند مزایای بسیاری به همراه داشته باشد. یقینا یافتن مخزن مناسب برای کاربردهای خود که دارای قابلیت تحمل فشار بالا، مقاومت در برابر خوردگی و کیفیت بالا باشد، چالش برانگیز است. به علاوه، انتخاب یک مخزن با قیمت مناسب برای بسیاری از افراد، معضلی حل نشدنی به نظر می رسد.

اگر به دنبال یک شرکت معتبر برای خرید این مخازن هستید، مخزن پلاس را انتخاب کنید. شرکت ما یکی از بزرگترین و معتبرترین مراکز توزیع مخزن آب پلی اتیلن در کشور است. همچنین، این شرکت دارای تجربه و تخصص بسیاری در زمینه فروش و پخش محصولات مخزنی می باشد. برای خرید و به دست آوردن اطلاعات بیشتر درباره مخزن های تحت فشار ‌با شرکت مخزن پلاس تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *